top of page
Facebook Profile Picture.png

Брз и целосен водич за одржување на вашата мачка

Одржување

Иако генерално се смета дека мачките се независни и бараат малку или никаква грижа, оваа заблуда не може да биде подалеку од вистината. Ќе треба да се стекнат повеќе различни вештини и материјали за да се одржи најздравиот и најсреќниот можен придружник. Не постои замена за учење како да се грижите за негување, стоматолошки и санитарни потреби на мачката. 

Целосна и добро заокружена рутина

Стоматолошки

        A frequently overlooked aspect of animal care is their dental routine. Над седумдесет проценти од мачките на возраст од 3 години ќе развијат стоматолошка болест. Тоа значи дека секој чекор преземен кон правилна дентална хигиена е чекор во вистинската насока. Причината поради која стоматолошката болест е толку распространет проблем кај мачките, е тоа што нивниот дигестивен систем е целосно различен од нашиот. Варењето на мачката ќе започне во нивниот стомак, за разлика од устата како кај луѓето. Сите честички од храната заглавени во устата на мачката нема да се разградат од нивната плунка, што значи дека ќе се овозможи развој на лоши бактерии и на крајот ќе доведе до таложење на забен камен кој се калцифицира во наслаги. Препорачливо е мачките да ги мијат забите два пати на ден како забите на луѓето. Четкањето треба да биде придружено и со паста за заби безбедна за мачки, која ќе помогне во распаѓањето и отстранувањето на насобраната плоча или забен камен. Чекор подалеку во денталната рутина сугерира дека треба да се вградат адитиви за вода и орални гелови за да се отстранат лошите бактерии и дополнително да се помогне да се отстранат лошите акумулации. За жал, не се размислува често за тоа како хигиената на забите на мачката може да има директна корелација со нивното целокупно здравје. Повеќе различни стоматолошки заболувања, доколку не се лекуваат, може да овозможат ширење на инфекцијата од устата во целото тело на животното. Настанот што може да се случи се нарекува сепса. Инфекцијата првично започната во устата започнува верижна реакција, која брзо се шири низ целото тело, предизвикувајќи оштетување на ткивото и откажување на органите на патот. Ако целосно се занемари, сепсата може и ќе доведе до смрт. Познавањето на очигледните ризици од сепса, дополнително ја нагласува најголемата важност на правилната рутина за нега на забите. Најчестиот начин да се утврди дали вашата мачка веќе има стоматолошка болест е лошиот здив. Колку и да изгледа едноставно, мачките ќе се прилагодат на болката од животот со стоматолошка болест и ќе ги сокријат сите симптоми, оставајќи ве да го мирисате нивниот здив во име на доброто здравје. Како и со огромното мнозинство работи во овој свет, превенцијата е подобра од лекувањето. Преземете го на себе како вреден сопственик на домашно милениче за да ги спречите, идентификувате и третирате сите големи или мали проблеми што може да се појават со вашата мачка. Како што беше кажано, дополнителен конзистентен начин за обезбедување на стоматолошка заштита ќе биде вклучувањето на природни џвакања и играчки кои промовираат употреба на забите на мачката. Ова обично вклучува движење на глодање кое помага да се стругаат наслаги и забен камен и да се одржат нивните заби чисти. Надвор од домот, вашата мачка сè уште треба да прима рутинско чистење на забите од вашиот омилен ветеринар. Комбинацијата на сите техники обезбедува комплетна заоблена рутина за нега на забите која, кога се користи често и постојано, ќе промовира здрав начин на живот за вашиот пријател од мачката. Низводно ова опфаќа поздрав живот, поевтини патувања кај ветеринарот, па дури и подолг живот за вашата мачка.

Негување

        The all encompassing term of grooming applies to many aspects of proper feline care како што се: четкање, потстрижување нокти, капење, како и чистење на ушите и лицето. Сите основни принципи за добро негувано животно им даваат голема предност за целокупното здравје и благосостојба. Иако е точно дека мачките ќе се дотеруваат себеси, тоа не треба да биде изговор да се занемари понатамошното негување кое е потребно за вашата мачка. Честото четкање помага да се отстранат опуштените или сплетени влакна и мртвите клетки на кожата, да се задржи нивното палто без нечистотии, остатоци и паразити, како и да се распределат природните масла на кожата по должината на нивните шахти на косата. Клучните области за следење за душеци додека се четкаат ги вклучуваат зад нивните уши, под пазувите и препоните. За различни типови на премази ќе треба да се користат различни четки во овој процес. Општо земено, одличен тип на четка што може да се користи за мачка со пократок слој ќе биде сè што се состои од крути влакна за отстранување на опуштените влакна. Мачките со долго палто ќе имаат повеќе корист од четка или чешел со долги поместени заби кои се направени од метал. Идеално, палтото на мачката треба да се четка секојдневно за здравје и чистота, намалувајќи ги влакненцата, како и намалување на влакната и првутот што лебди низ вашиот дом. Во продолжение на грижата за палтото, постојаното капење и сушењето со фен драматично ќе го подобрат квалитетот на палтото на вашите мачки, ќе ги намалат алергените и ќе ги одржат што е можно почисти. Четкањето секогаш треба да се прави пред бањање, бидејќи замрсувањата може да биде многу потешко, ако не и невозможно да се отстранат откако ќе се навлажни. За време на капењето, клучно е да запомните секогаш да користите топла вода во комбинација со квалитетен шампон. Топлата вода ќе биде корисна во аспект на одржување на вашата мачка мирна и удобна, а истовремено дозволувајќи му на шампонот правилно да ја врши својата работа при чистењето на нејзиниот слој. Истовремено е важно да се запамети важноста на медицинскиот шампон, како што е оној што содржи хлорхексидин поради неговите антимикробни својства. Антимикробните шампони помагаат во борбата против бактериите и габите, го ублажуваат сувото чешање на кожата, осипите и жешките точки, како и за лекување на инфекции и рани на кожата. Благиот мирис од ваквите шампони исто така треба да помогне да се елиминираат мирисите предизвикани од бактерии и габи на кожата на вашата мачка. Иако капењето треба да биде често, капењето повеќе двапати неделно или повеќе ќе ја олесни потребата од квалитетен регенератор. Квалитетниот шампон што се користи за капење ќе го направи токму она за што е дизајниран со отстранување на загадувачите во нивниот слој, а истовремено со отстранување на некои од нивните природни масла или влага. Регенераторот доаѓа за да помогне да се замени влагата изгубена во овој процес и да помогне во продолжувањето на здравиот и сјаен слој полн со сјај. Клучна точка што треба да се запамети кога се бањате, е секогаш да се осигурате дека целиот шампон е отстранет од палтото бидејќи ако не го направите тоа може да доведете до матирање, иритација на кожата и инфекција во екстремни случаи. Внимание на деталите треба да се посвети и на лицето, ушите и ноктите на вашата мачка. Ушите и лицето на мачката, особено онаа на расата брахицефалична мачка, како што е егзотичната кратка коса, се вообичаени места за да станете непослушни и бараат посебно внимание за чистење. Производите како што се марамчињата за дамки од солзи се одличен производ за чистење на лицето на мачката без да се грижите за иритација. Друг составен дел од главата е оној на нивните уши. Производите како Zymox му дозволуваат на сопственикот на домашно милениче да нанесе маст во внатрешноста на увото додека истовремено ја балансира pH вредноста на увото, го намалува ризикот од инфекции на увото, па дури и лекува благи инфекции на увото пред тие да се забрзаат. Без потреба од претходно чистење на увото, Zymox е многу удобен, ефикасен и конзистентен производ за поддршка на соодветна хигиена. И на крај, средувањето на ноктите на мачките е подеднакво важно како и секој друг аспект од одговорното поседување милениче. Обраснатите нокти на крајот може да се искриват под шепата на мачката и во влошката, што ќе доведе до неподнослива болка, па дури и до ризик од инфекција. Одржувањето на ноктите со соодветна должина со честото отсекување на секои неколку недели целосно ќе го негира ова прашање и ќе ви овозможи вие и вашето домашно милениче да живеете без грижи.  Скратувањето на ноктите на вашата мачка до соодветна должина дополнително ќе доведе до помалку деструктивен член на вашето семејство со намалување на нагонот за гребење. Самите нокти ќе бидат помалку деструктивни со тоа што се помалку остри за разлика од неисечените нокти. Меѓутоа, гребењето е природно однесување за вашата мачка, па затоа треба да се направат соодветни аранжмани за нив со обезбедување на квалитетен столб за гребење. Не заборавајте да користите тримери слични на ножици бидејќи мачките обично се најудобни со тој стил на тример. Никогаш не го скратувајте розовиот дел од ноктот, познат и како брз, бидејќи тоа може да биде многу болно. Во инцидентот што случајно сте го погодиле брзо, погрижете се да имате при рака Styptic Powder за да го спречите ноктот да крвари што е можно побрзо. Одвојувањето време за да ги научите соодветните принципи, производи и процедури за нега на животните, без сомнение ќе биде одлучувачки фактор за долгорочниот успех на вашето животно.

Хигиена на кутијата за отпадоци

    _cc781905-5cde-3194-bb3b-136bad_5ccf5c сè уште се чисти, мачки се уште се чисти, 136bad_5ccf78 како да си ја исчистат сопствената кутија за отпадоци за да не мораме ние. Одржувањето на нивната кутија за отпадоци чисто е од клучно значење за воспоставување добра хигиена за вашата мачка, себе си и вашиот дом воопшто. Од прилично очигледни причини, кутијата за отпадоци треба да се вади секој ден. Откако ќе се исчисти кутијата за отпадоци, следниот чекор би бил да се справите со бактериите внатре и околу кутијата за отпадоци. Употребата на пробиотик спреј може да помогне да се решат проблемите поврзани со лошите бактерии. Пробиотските спрејови како што е BoxieCat имаат корисни бактерии кои помагаат да се неутрализираат лошите бактерии кои живеат и растат во кутијата за отпадоци. Ова ќе помогне да се подобри санитацијата на тоалетот, областите околу вашиот дом поради намаленото следење на бактериите, а исто така ќе помогне да се неутрализираат негативните мириси кои обично се поврзуваат со кутијата за отпадоци. Треба да се преземат поопсежни мерки, како што е целосна дезинфекција на кутијата за отпадоци, кога се менува ѓубрето. Колку често треба да се менува леглото зависи од тоа какво ѓубре го користите и колку мачки имате во вашиот дом. Вообичаено, користењето на квалитетно легло како што е најдоброто легло за мачки во светот ви овозможува да постигнете 45-60 дена по промена на легло во едно домаќинство за мачка. Кога се врши промената, неопходно е да се дезинфицира кутијата за отпадоци со средство за дезинфекција безбедно за мачки. Преземањето на двата чекори ќе промовира севкупна здрава животна средина со балансирање на односот на доброто и бактериите во кутијата за отпадоци. Оваа практика во голема мера ќе го намали ризикот вашата мачка да развие каква било инфекција, како и да ги заштити вашите други животни, себе си и вашето семејство.

Ајде да се поврземе

  • Facebook
  • Instagram

Ви благодариме за поднесувањето!

bottom of page