top of page
Facebook Profile Picture.png

Брз и целосен водич за исхраната на вашата мачка

Каде да се започне?

    _cc781905-5cde-3194-bb3b-136bad_5cF Ова значи дека најважната основа за секоја квалитетна исхрана за мачката е да започне со високи количини на квалитетни протеини. Протеинот е највиталниот макронутриент за вашата мачка и е одговорен за многу аспекти на нивното здравје и телесни функции.

Нема доволно протеини?

    _cc781905-5cde-3194-bb3b-136bad_5cf58. Освен ако вашата мачка има здравствена состојба која бара ограничување на протеините, постара мачка не треба да се става на диета со ограничена протеин. Недоволното внесување на амино киселината наречена таурин е исто така во директна корелација со исхраната со недостаток на протеини. Единствениот начин на кој мачката може да внесе таурин е да јаде производи од животинско потекло, бидејќи аминокиселината е достапна само преку животински протеини. За разлика од другите цицачи, мачките не се способни да создадат свој таурин преку претходно постоечките амино киселини во себе. Зошто би била толку важна таа една аминокиселина што може да прашате? Таурин работи за да го одржува видот на мачката непречено и остро. Ако вашата мачка нема доволно нивоа на таурин, тоа може да доведе и до губење на видот и до централна дегенерација на мачката. Понатаму, срцевата слабост и дилатационата кардиомиопатија се двете многу сериозни опасности кои се поврзани со недостаток на таурин. Конечно, Националната академија на науките укажува дека без доволно таурин, мачката може да доживее вродени дефекти кај нејзините мачиња и слаб неонатален развој. 

Хидратацијата поврзана со исхраната

Список за проверка:

1

Висока протеинска диета

2

Влага

3

Сурова храна

4

Густина на хранливи материи

    _cc781905-5cde-3194-bb3b-136bad_5cf5 е проширена на која било линија на прашања. Иако 

дехидрацијата може да изгледа целосно исклучена од исхраната на мачката; всушност е директно поврзана со нивниот внес на храна. Важно е да се спомене, не секој извор на храна за мачки е еднаков во нивните специфични придобивки. Трите основни извори на храна за домашните мачки се сува храна, влажна храна и сурова храна. За да одредите кој тип на исхрана е биолошки најсоодветен за мачката, неопходно е да се погледне назад на потеклото на нашите сакани пријатели. Лозата на сите домашни мачки денес може да се следи наназад преку ДНК-тестирање до онаа на дивите мачки (Felis Silvestris Lybica) низ целиот свет. Нашите домашни мачки денес сè уште ги задржуваат сите грабливи инстинкти на нивните рани предци. Знаејќи го ова, може да се заклучи дека нашите мачки се задолжителни месојади, исто како и нивните претходници. Огромното мнозинство на дневниот внес на влага за мачката доаѓа од храната што ја консумираат. Мачките природно имаат многу мала желба сами да пијат вода. Важноста за мачката да добие соодветна количина на влага преку нивната секојдневна исхрана, тогаш станува многу поважна. Понатамошното разложување на самите опции за храна им овозможува на сопствениците на домашни миленици да ја донесат најдобрата одлука за нивната мачка. Започнувајќи со најчестата форма на исхрана за мачка во домаќинството: сувата кипа. Иако има висока содржина на протеини, што е неоспорно важна нутритивна метрика, сувата кипка обично дава околу 6-10% влага. Споредбено така, втората најпопуларна форма на исхрана, тоа е влажната храна, може да обезбеди 75-78% влага во просек. Последно, но дефинитивно не и најмалку важно, суровата исхрана има околу 70% влага. Додека дебатата помеѓу супериорната форма на исхрана на влажна наспроти сурова храна е оставена за претстојниот дел, и двете се јасен победник кога станува збор за обезбедување на влага. Спарувањето на влажна или сурова храна во врска со постоечката диета со суви кибли на вашата мачка е фантастичен начин да се осигурате дека вашата мачка внесува голема количина на влага. Долготрајната примена на оваа техника доведува до намалена подложност на премногу чести проблеми со бубрезите кај вашата мачка. Дехидрацијата е вообичаен поборник зошто мачката може да развие бубрежна болест во одреден момент од нивниот живот, тој ризик од бубрежна болест се удвојува на возраст од 10 до 15 години. Мачките се стоични (не покажуваат визуелна или звучна вознемиреност и ги кријат своите симптоми) обично нема да покажат знаци на бубрежна болест додека 75% од нивната бубрежна функција веќе не се изгубат. Знаењето како да се проценат и идентификуваат раните знаци на дехидрација се од витално значење за активно спречување на долгорочни оштетувања или здравствени импликации. Четирите најчести области за оценување на телото на мачката се нивната кожа, очи, непца и измет. Кожата на мачката треба да се чувствува еластична и еластична поради задржување на течности во телото. За да тестирате за дехидрација, едноставно штипнете ја кожата на мачката во облик на шатор помеѓу нивните лопати. Кожата речиси би требало да „се врати назад“, ако не, ова може да биде знак за дехидрација. Гледајќи кон очите на мачката, дехидрацијата станува загрижувачка кога тие изгледаат потонати, досадни или немаат нормален фокус. Движењето надолу кон устата на мачката открива здрави непца кои се розови и влажни, не бледи, лепливи или суви. Нежно притискање на нивните непца со прст остава бел простор кој треба да исчезне во рок од една до две секунди со хидрирана мачка. На спротивниот крај на спектарот, ако вашата мачка кака помалку од нормално со мал измет со пелети, тогаш тоа може да биде знак за дехидрација. Други помалку специфични симптоми вклучуваат само летаргија или нивна комбинација, покачен или низок пулс и невообичаено однесување на криење. Идеално, кој било од овие симптоми треба да се спречи преку повеќе начини за нега на животните. Исхраната треба да биде главен за внесот на влага на вашата мачка, но подеднакво е важно да продолжите да обезбедувате свежа и чиста вода за пиење во исто време. Водата за пиење секогаш треба да биде свежа и да се чува на посебна локација од локацијата на кутијата за отпадоци за мачки за да се спречи вкрстена контаминација и да се поттикне вашата мачка да пие. Внимавајте на користењето на нивните извори на вода од страна на вашата мачка со цел да манипулирате со изворот во корист на вашата мачка да пие повеќе. Овие манипулации може да се извршат преку промена на температурата на водата, локацијата, дали водата е „чиста“ проточна вода или преку додавање на адитиви за вкус. Нашите сакани мачки можат да бидат префинета група за задоволство, но единствените и мали промени можат да создадат најголемо влијание врз нивното долгорочно здравје и квалитет на живот. Како и со многу аспекти од животот, свесноста, знаењето и делувањето ќе доведат до позитивни промени. Секој сопственик на домашно милениче е одговорен за свесноста и спречувањето на дехидрација и нејзините поврзани прашања кои се однесуваат на нашите блиски и драги пријатели мачки.

Придобивките од суровата исхрана

    _cc781905-5cde-3194-bb3b-136bad_5cf5, претходно споменатите роднини биле различни. Иако вашето домашно милениче можеби не шета по џунгли, пустини и шуми за вечера, тие сепак се предаторски по природа. Како што еволуираа нашите денешни мачки, тие не ја изгубија потребата за истата исхрана богата со протеини како нивните предци. Придобивките од суровата исхрана сè уште се од најголема распространетост до ден-денес. Истакнатите придобивки од примарно сурова исхрана се состојат од поголема содржина на влага, подобро здравје на цревата и исхрана богата со протеини. Суровата исхрана обезбедува добро заокружена форма на исхрана за вашата мачка бидејќи е чиста форма на биолошки соодветна диета. Диетата која се состои од сирова храна ќе обезбеди големи количини на протеини добиени од сурово месо што го консумира вашето животно. Вообичаена заблуда поврзана со консумирањето сирова диета е дека таа е инхерентно опасна за вашето домашно милениче поради ризикот 

Raw Feeding Chart.png

на заразување со болест која се пренесува преку храна. Ризикот може да биде точен до одреден степен, сепак, тоа зависи од изворот на храна што му го давате на вашето животно. Иако купувањето сурово месо за хранење е вообичаена практика кај многу сопственици на домашни миленици и може да изгледа како привлечна практика за оние кои не го прават тоа, ова е всушност најопасниот начин за сурово хранење. Хранењето со обично сурово месо од продавницата е извонреден начин да се зголеми ризикот вашата мачка да зарази патогени од храната. За да се негира ова прашање, критично е важно да се лоцира и истражи квалитетен бренд кој произведува сурова храна за домашни миленици. Бренд што вреди да се спомене би бил Primal Pet Foods. Примал не само што произведува врвен производ, туку ги спроведува и сите неопходни мерки за да се осигура безбедноста на вашето домашно милениче. Овој висок стандард е зајакнат преку средствата за сериско тестирање, користење лабораторија од трета страна за програма за тестирање и задржување и имплементирање на хидростатска обработка под висок притисок за да се спречи еколи на кој било пилешки производ. Примал понатаму презема мерки за смислено и хумано да ги набави сите состојки од месото. Надвор од точката на морал и безбедност, производите на Primal се исклучително функционални. Како компанија, Primal обезбедува диети кои се стабилни на полица за ваша удобност, како и замрзната храна за вашето домашно милениче. На замрзнато сушени производи ќе им требаат дополнителни средства за рехидратација, како топла вода, или уште подобро, еден од обилните производи за градење чинии како козјо млеко, супа од коски или еликсир за јадење. Не само што овие производи додаваат доволно количество на влага, туку обезбедуваат и различни придобивки како што се подобро здравје на цревата, здравје на кожата и палтото, имунолошка функција, поддршка на колковите и зглобовите и плејада на антиоксиданси и антиинфламаторни средства. Оваа огромна палета на придобивки едноставно не е остварлива само со суво кили, влажна храна или нивна комбинација. Дополнително, повеќето влажни јадења ќе содржат висока содржина на скроб што може да доведе до расипување на забите подоцна во животот. Како што е кажано, најсоодветната диета за вашата мачка главно ќе се состои од сурова храна. Хранењето исклучиво со сурова исхрана е врв на исхраната на мачките, но секој чекор кон подобрување на здравјето на вашата мачка е чекор во вистинската насока. Преку сите вообичаени заблуди и со соодветно истражување, извршувањето на планот за сиров оброк ќе покаже непосредна корист од нивниот изглед, но каскадира во долгорочно здравје и благосостојба за вашата мачка. ​​

Чекори кон супериорна исхрана

    _cc781905-5cde-3194-bb3b-136bad_5cf5 е здравата градба на животните. Сето ова е засновано на она што ние како сопственици на домашни миленици одлучивме да им го обезбедиме на нашите животни. Огромно мнозинство од здравствените проблеми на мачките во текот на нивниот живот произлегуваат од нивната исхрана, така што нашите одлуки навистина имаат влијание. Преземањето чекори кон диетите исполнети со повеќе протеини, влага и богати со хранливи материи се фантастични места за почеток. Одвојте една секунда за да ги прочитате етикетите за исхрана на изворот на храна што му го давате на вашето животно. Првите пет состојки наведени на етикетата ќе бидат репрезентативни за поголемиот дел од составот на производот. Не заборавајте да проверите каде се наоѓа изворот на протеини во панелот со состојки. Состојката што ја претставува највисоката порција ќе биде наведена прво, така што изворот на протеини секогаш треба да биде на прво место. Исто така, треба да се земе предвид дека мачките имаат потреба од таурин, есенцијална аминокиселина која се наоѓа само во производите од животинско потекло, така што изворот на протеини наведен прво треба да биде само животински производ. Тоа животно треба да биде и квалитетно, а не од било каков вид на нуспроизвод оброк. Животинскиот оброк се разликува од нуспроизвод и прифатлив извор на протеини. Оброкот треба да се смета за речиси откачен со сета влага отстранета од месото пред да се направи киличка. Овој процес овозможува да се додаде повеќе вистинско месо/протеин во киткањето со иста тежина како непроменето месо без веќе отстранета влага. Крајниот резултат од употребата на животинскиот оброк е многу богата протеинска исхрана која се добива од животни, за разлика од лошите извори како што е сојата. Особено за мачките, колку повеќе протеини се добиени од животни за разлика од растенијата, толку подобро. Второ, мачките се задолжителни месојади со малку или никакво барање за јаглехидрати, така што сите состојки наведени покрај главниот извор на протеини не треба да бидат огромен број бесмислени полнила. Најчесто се користи пченка, ориз, соја и пченица. Сите состојки во исхраната на вашата мачка треба да имаат цел и да имаат важност. Употребата на овошје, зеленчук и здрави извори на масти како семки од сончоглед, семки од лен и нивните масла, се фантастични работи што треба да ги барате во квалитетна храна за мачки. Се подразбира дека сите овие состојки треба да бидат од достапни извори со највисок квалитет. Најблиската фарма до фабрика за која било состојка, исто така, ќе произведе многу похранлива храна, и онаа со најмала количина на стрес за животното во транспортот. Дополнително, уверувањето дека сите состојки се набавени етички и одржливо ќе обезбеди продолжување на квалитетната исхрана и производите од генерација по генерација. Овие едноставни признанија и импликации во исхраната на вашето домашно милениче ќе обезбедат повисок квалитет на живот и за вас и за вашето домашно милениче во годините што доаѓаат. 

Tall Grass.png
Tall Grass.png
Birds Flying.png
Cat Running.png
Birds Flying 2.png

Ајде да се поврземе

  • Facebook
  • Instagram

Ви благодариме за поднесувањето!

bottom of page