top of page
Facebook Profile Picture.png

Брз и целосен водич како да се направи за животната средина на вашата мачка

Навики и среќа

Footprints_edited.png
Footprints_edited.png
Footprints_edited.png
Footprints_edited.png

        The environment that your cat resides in has a vital and direct correlation to нивното физичко и ментално здравје. Соодветната средина погодна за мачки опфаќа многу различни аспекти, вклучувајќи физички предмети, локации, мириси, звуци и игра. Сето тоа овозможува вашата мачка да се чувствува најудобно, опуштено и помага во намалување на ризикот од болести поврзани со стрес. Ние мораме да преземеме обврска како одговорни сопственици на домашни миленици да ги читаме знаците за однесување на нашите мачки,  и да ги имплементираме нивните правилни еколошки потреби за да се обезбеди долг, среќен и исполнет живот._cc781905-5cde -3194-bb3b-136bad5cf58d_

        As surprising as it may seem, cats do not read nor write. Знаејќи го ова ни овозможува да се фокусираме на фактот дека забележувањето суптилни промени во вроденото однесување на вашата мачка може да ни даде нам, сопственикот на домашно милениче, индиции за благосостојбата на нашите сакани мачки. Мачките што се стоички по природа, не изразуваат знаци на болка, слабост или непријатност доведува до проблеми поврзани со здравјето кои се решаваат долго откако треба, или понекогаш кога е едноставно предоцна. 

        The great news, however, is that interacting with your cat on a конзистентната основа ви овозможува да ги вклучите сите суптилни промени во однесувањето на вашите мачки. Вообичаено, предлагаме мачката што покажува агресија или несоодветно однесување да биде „намрачана“ или „лоша“ мачка. Во сета реалност, овој дисплеј потенцијално може да биде одраз на околината во која мачката живее, предизвикувајќи ги да глумат такво однесување. 

        Establishing what the proper environment for a cat should consist of cannot be stressed доволно. Лесен начин да се свари овој концепт би бил да се разложи на систем со 5 столба. Овие 5 столбови на здравата средина за мачки вклучуваат: обезбедување на безбедно место, повеќекратни и одвоени клучни ресурси, можност за игра и предаторско однесување, позитивна човечка интеракција и на крај средина која ја почитува важноста на сетилото за мирис на мачката.

Петте столбови за здрава животна средина

Безбедно место

Footprints_edited.png
Footprints_edited.png
Footprints_edited.png
Footprints_edited.png
Footprints_edited.png

Првиот повик за акција во обезбедувањето соодветна средина треба да биде да се одвојат безбедни и безбедни области за вашата мачка да се засолни кога и да посака. Ова е неопходно за секоја мачка да го има, но особено во домаќинство со повеќе мачки. Мачките инстинктивно имаат тенденција да бегаат и избегнуваат, наспроти соочувањето со потенцијална закана. Наметнатата закана не мора да биде строго физичка или наметната од друга мачка, туку може да бидат и чудни и непознати звуци, мириси и предмети. За да ја поправите секоја ситуација кога тоа може да се случи, размислете за обезбедување на повеќе области за бегство за вашата мачка. Одлични начини да го обезбедите ова вклучуваат: костуми, хамакови, мачкини дрвја, па дури и кутии на земја. Одлична замена за кутијата би било да се обезбеди носач за мачки со отстранета врата за изолација и осаменост, како и да се осигура дека вашата мачка ќе биде пријатна со носачот за каков било превоз што можеби ќе и треба. Како сопственик на домашно милениче, изборот на повеќе опции за вашата мачка и дава целосна контрола врз околината околу неа и води до среќно и самоуверено животно. 

Ресурси на животната средина

    _cc781905-5cde-3194-bb3b-136bad_5cf5, хранење со клучеви и еколошки ресурси. Важноста на повеќе опции за секој ресурс е критична за намалување на секојдневниот стрес за вашата мачка. Без разлика дали тоа е предвидено за избегнување на конкуренцијата во домаќинство со повеќе мачки, или можност за избор за една мачка, суштинско е за долгорочниот успех на секоја мачка да има слобода да го избере секој од своите ресурси. Дополнително е важно тие избори да се обезбедат на одделни локации една од друга. Следењето на оваа практика ќе обезбеди приватност за вашата мачка и ќе си обезбедите себе си и вашиот пријател мачка заеднички живот без стрес и пријатен.

Игра и предаторско однесување

    _cc781905-5cde-3194-bb3b-136bad_5cf5 подготвување и јадење на својот плен. Неверојатно значителен дел од времето на мачката се издвојува за овие секојдневни активности. Сопственикот на домашно милениче мора да се погрижи на мачката да и бидат обезбедени играчки за збогатување неопходни за да ги истакне овие природни однесувања. Сопственикот и мачката подеднакво ќе имаат корист од играчките кои ја поттикнуваат интеракцијата човек-мачка, како што се играчките со стапче. Позитивните форми на интеракција човек-мачка ќе продолжат да ја овековечуваат и зајакнуваат врската човек-животно со вашата мачка. Дополнителните чекори што сопственикот на домашно милениче може да ги преземе за да го збогати животот на својата мачка треба да вклучуваат: криење храна на повеќе локации, расфрлање хранење на суви кили, фрлање на клупата за мачките да ги бркаат и обезбедување на хранилки за ментално стимулирање на вашата мачка и промовирање на грабливо однесување. Последниот чекор кон максимизирање на исполнувањето на времето за играње на вашата мачка во голема мера се потпира на постојано и често вртење во и надвор од нивните играчки за да се спречи навикнување и досада. Примената на сите активности и активности за време на играњето драстично го намалува ризикот од болести поврзани со стрес, дебелина, претерување и погрешно насочено агресивно однесување.

Позитивна човечка интеракција

    _cc781905-5cde-3194-bb3b-136bad_5cf5, исто така, уживајте во социјалното поседување на двете корисни за здравјето на вашето животно. Редовната и конзистентна интеракција човек-мачка од рана возраст ќе помогне да се поништат заедничките проблеми како што се агресијата кон други мачки или луѓе, да се намали ризикот од болести поврзани со стрес и несоодветна елиминација. Внимателно, интеракцијата помеѓу вас и вашата мачка не треба да биде принудена. Сопственикот на домашно милениче секогаш треба да се спушти на нивото на мачката и да дозволи мачката да ја иницира интеракцијата. Секоја мачка ќе има свои преференции кога станува збор за социјална интеракција со човек, како што се галење, дотерување, играње, земање и лежење или спиење. Штом мачката ќе ја заврши интеракцијата по сопствена желба, не продолжувајте да ја присилувате интеракцијата бидејќи тоа може да предизвика непотребен стрес на вашето животно. Поголемиот дел од мачките претпочитаат да се вклучат во интеракции со луѓе со висока фреквенција и низок интензитет. Ова е очигледно повеќе кај мачките кои достигнале социјална зрелост на возраст од 2-3 години, додека од друга страна, мачињата би можеле да претпочитаат подолги и поинтерактивни играчки сесии со човек. Процесот на социјализација го започнуваме со сите наши мачиња на возраст од две недели, бидејќи временскиот период помеѓу 2-7 недели е фундаментално важен за да се обезбеди добро социјализирана и самоуверена возрасна мачка. Посветеноста што ја држиме кон тој процес, гарантира дека секое маче што го произведуваме ќе биде совршено прилагодено за семејна средина. Поминато од нивото на одгледувач и без оглед на возраста на мачката, одговорноста на сопственикот на домашно милениче е да и обезбеди соодветна социјализација, да ги научи индивидуалните преференци на мачката и да биде внимателен за какви било ненадејни промени во однесувањето бидејќи тоа потенцијално може да биде поврзано со основната здравствена состојба.

Чувство за мирис

Хемикалии за домаќинство

    _cc781905-5cde-3194-bb3b-136bad_5cf5. За разлика од човекот, мачките користат олфакторни и хемиски информации за да направат проценки за нивната околина. Донесувањето на овие заклучоци им овозможува да го зголемат своето чувство на удобност и сигурност. Мачките директно ќе комуницираат со другите членови од истиот вид преку средствата на овие хемикалии и феромони. Самите хемикалии се депонираат на површините преку триење и гребење на лицето. Овој процес и овозможува на мачката да комуницира со другите, а исто така да воспостави чувство на безбедност на животната средина. Мерките преземени од сопственикот на домашно милениче за промовирање на ова позитивно однесување ќе имаат директно влијание врз целокупното ниво на стрес и благосостојба на вашата мачка. Неколку тактики што треба да ги имплементирате за вашата мачка треба да вклучуваат, но не ограничувајќи се на обезбедување повеќекратни столпчиња за гребење, избегнување употреба на хемикалии или средства за чистење кои влијаат на нивниот мирис, користење на позитивни синтетички феромони и перење на cat's 

Добро

Лошо

 • Дестилиран бел оцет

 • Сода бикарбона

 • Хидроген пероксид

 • Сок од лимон

 • Лимонска киселина

 • Средства за чистење подови

 • Чистачи за бањи

 • Детергенти за перење

 • Чистачи за сите намени

 • Чистачи на стакло

 • Средства за чистење на одводот

Страна забелешка: Вообичаените состојки кои придонесуваат за токсичност на средството за чистење вклучуваат амонијак, хлор, формалдехид, изопропил алкохол, фталати, феноли, перхлороетилен и естри на гликол.

постелнина на ротациона основа за да се спречи целосно отстранување на нивниот мирис. Од најголема важност е истовремено да се исклучи употребата на токсични хемикалии во вашиот дом за да се обезбеди физичка безбедност на вашата мачка, истовремено почитувајќи го нивното сетило за мирис. Задржувањето и поддршката на продолжувањето на природниот инстинкт на вашата мачка да го вклучи светот преку мирисот ќе го обесхрабри прикажувањето на несоодветно отстранување или гребење и ќе ги намали ризиците од болести поврзани со стрес, како што е болест на уринарниот тракт.

Лесно сам за чистење за сите намени

Користете еднакви делови вода и оцет за да направите одлично и безбедно средство за чистење за вашиот дом!

Cleaner.png
Footprints_edited.png
Footprints_edited.png
Footprints_edited.png
Footprints_edited.png
Footprints_edited.png
Footprints_edited.png
Footprints_edited.png
Footprints_edited.png
Footprints_edited.png
Footprints_edited.png

Ајде да се поврземе

 • Facebook
 • Instagram

Ви благодариме за поднесувањето!

bottom of page